lauantai 14. helmikuuta 2015

Betonipaaluja - mitä Bangkok oikein rakentaa?

Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

Katse vasempaan... PÄIN! Kun matkustat vanhalle (Don Mueang) lentokentälle tai yleensä pohjoiseen, pääväylän vasemmalla puolella on omituisia betonipylväitä. 

Tämä tuo mieleen ajan ennen talousromahdusta, kun Don Mueang oli Bangkokin ainoa lentokenttä, ja rakenteilla oli pikarautatie Hualamphong-rautatieasemalta lentokentälle. 

Suurin osa noista vanhoista betonipylväistä on seissyt siitä lähtien koskemattomina, ja ne ovat siellä edelleenkin. Uudet pylväät on näköjään rakennettu vanhojen viereen. 

Oheiset valokuvat ovat vuoden 2015 alusta, ja ne paljastavat mistä on kokonaisuudessaan kysymys:


Ilmasta näkee parhaiten, miten jättimetropoli on liikenteensä järjestänyt tai järjestämässä. Maksullinen moottoritie kulkee kokonaan paalujen varassa, alapuolella on myös useita kaistoja. Paalut ovat eri puolella kuin Don Mueang. Lisäksi jossakin tuolla kulkee kaukojunien radat.


Hieman enemmän sisältöä, tässä näkyy kuinka risteytyvä pääväylä on moottoritien ja maanpinnan välissä - kolme tietä päällekkäin! Vanhat paalut näkyvät tuossa lähempänä moottoritietä.


Vasemmassa yläkulmassa näkyy osa isosta kerrostaloalueesta, joka tulee todennäköisesti hyötymään pikajunaradasta, jos tähän kohtaan tulee asema.


Hieman epätarkaksi jäänyt kuva näyttää, millaisilla laitteilla betoni asettuu ratapohjaksi paalujen varaan. Kuten aiemmin, italialaiset ovat tässäkin projektissa asiantuntijoina.


Tässä paljastuu koko tarina: lainasin korealaisilta reissaajilta kartan, joka on erittäin optimistinen ja etuajassa, koska tässä ovat kaikki suunnitellut projektit mukana. Opaskirjojen kustantajana tällainen kartta on elintärkeä, jotta osaan ennakoida ja nähdä tulevaisuuteen.

Mutta mitä kartta kertoo noista paaluista?

Erittäin mielenkiintoisia asioita: näyttää siltä, että uudelta lentokentältä tuleva junayhteys laajenee ja yhdistyy tähän uuteen linjaan, jolloin lentokenttien välinen junaliikenne onnistuu yhdellä junanvaihdolla. 

Jatkossa projektin etenemistä voikin katsella jos tulee asiaa vanhalle lentokentälle tai pohjoiseen. 

Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Bangkok-blogi.

Lisätietoja Thaimaa-kirjoista ja muista oppaista löytyy täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti