tiistai 26. heinäkuuta 2011

Bangkokiin ja Takaisin

Thaimaa on Aasian suosituin matkakohde. Suomessakin on kymmeniä tuhansia ihmisiä, joilla on vastustamaton halu päästä jokaisena vuonna Thaimaahan.

Valmismatkat
www.aurinkomatkat.fi
www.finnmatkat.fi
www.lomakone.com
www.matkadetur.fi
www.tjareborg.fi
Thaimaa kasvaa koko ajan, ja kaikki suuret matkanjärjestäjät pitävät huolen siitä, että kapasiteetti on aina suuri Bangkokiin, Pattayalle, Hua Hiniin sekä Cha-Amin ja Koh Changin suunnalla. Räätälöityjä matkapaketteja Thaimaahan järjestävät lähes kaikki matkatoimistot. Aurinkomatkat, Thaimaan pioneeri (vuodesta 1974) omaa vahvan osaamisen Thaimaan markkinoilla, ja esimerkiksi kohdekansiot ovat erinomaisia tietolähteitä paikallisiin oloihin. Tjäreborg tarjoaa skandinaavisella painoarvollaan lähes yhtä laajaa kohdevalikoimaa kuin Aurinkomatkat, tosin useimmat näistä kohteista ovat niin sanottuja omatoimimatkoja – lennät kyllä matkanjärjestäjän lennolla mutta et saa samoja palveluja kuin suosituissa kohteissa. Saksalaisen Tui-konsernin omistaman Finnmatkojen valikoimissa on ollut Bangkok Hua Hin ja Koh Chang.
Huomaa: Matkanjärjestäjien ohjelma vaihtelee puolivuosittain. Tutustu aina tuoreimpiin matkaesitteisiin!

Lentäen
www.statravel.fi
www.matkaporssi.com
www.kilroytravels.fi
Vielä joitakin vuosia sitten Thaimaahan oli olemassa edullisia lentoja. Nyt 2000-luvulla Thaimaasta on tullut todellinen kestosuosikki, eikä takavuosien kaltaisia huippuhalpoja reittilentoja ole enää pitkään aikaan löytynyt. Tilanteet voivat toki muuttua nykyisessä epävakaassa maailmassa. Thaimaa on euron vahvistuttua ollut todella edullinen maa, joten lentohintaa kompensoi halpa hintataso perillä! Kun lennon hinta kuitataan kolmessa kuukaudessa, jäävät elinkustannukset Suomen vastaavia alhaisemmiksi! Tämä tietysti sillä edellytyksellä, etteivät esimerkiksi ostosmahdollisuudet innosta tuhlaamaan. Bangkok on Aasian lentoliikenteen keskuksia ja mantereen lentokohteista edullisimpia. Yli 50 lentoyhtiötä lentää Bangkokiin, joten valinnanvaraa on runsaasti, oli Thaimaahan lennettävä sitten Euroopasta tai muualta Aasiasta.
Bangkokiin pääsee parhaimmillaan kahdesti päivässä Finnairin sinivalkoisilla siivillä sekä lukemattomilla lentoyhdistelmillä. Eurooppalaisen tai thaimaalaisen yhtiön siivillä lennetään ensin jonkin EU-maan lentokentälle ja sieltä perille. Viime aikoina suosituksi tullut Etihad vaatii kolme lentoa: ensin Frankfurtiin, sitten Abu Dhabiin ja sieltä perille. Eri vaihtoehtoja on kuitenkin yhtä monia kuin on lentoyhtiöitä, joten anna lennon varaus matkatoimiston huoleksi, mutta varaa aikaa neuvotteluihin: hintoja, yhteyksiä ja vaihtoehtoja on runsaasti.

Lentoliput
www.finnair.fi
www.supersaver.com
www.ebookers.fi
Lentojen ostaminen on käytännössä siirtynyt nettiin. Nyt jokainen voi asettaa halutun lähtö- ja paluupäivän lentoyhtiön omaan nettikauppaan ja valita haluamansa lähtöpäivän. Finnair tarjoaa seitsemän lähtöpäivää ja seitsemän paluupäivää, ja kullekin päivälle on aina oma hintansa.


Maitse ja meritse
Keski-Thaimaassa suosituin rajanylityspaikka on Kambodzhan vastaisella rajalla. Aranyaprathet vie Angkor Watin suuntaan, Tratin provinssissa on laivareittiin perustuva rajanylitys Sihanoukvillen suuntaan.
Burmaan (Myanmar) mennään yleensä etelästä Ranongista (Victoria Point) tai Thaimaan pohjoisimmasta osasta.
Malesiaan suositeltavin rajanylityspaikka on Sadao, joka sijaitsee Hat Yain eteläpuolella. Jätä levottomat Pattani, Yala ja Narathiwat väliin ja vältä Sungkai Kolokin rajanylityspaikkaa.
Laosiin on siltayhteydet Koillis-Thaimaasta Nong Khain ja Mukhadanin kaupungeista, muualla kuljetaan Mekong-joen yli lautalla.

Saapuminen ja lähteminen
Tulo- ja lähtökortit
Ennen Thaimaahan saapumista lentokoneessa tai raja-asemalla täytetään vuonna 2005 uudistettu kaksiosainen maahantulokortti, joka luovutetaan passintarkastuksen yhteydessä virkailijalle. Kortin toinen puoli niitataan passiin kiinni, ja se luovutetaan lähdettäessä täytettynä. Englanninkielisessä kortissa kysytään seuraavia tietoja
• Family name = sukunimi
• First name = etunimi
• Date of Birth = syntymäaika
• Nationality = kansallisuus
• Passport = passin nro, antopaikka ja -aika
• Visa = viisumin nro, paikka ja aika
• From = mistä ja miten tulossa
• Flight No. = lennon nro
• Country of Residence = asuinpaikkakunta ja maa
• Address in Thailand = osoite Thaimaassa.
Kortin takapuolella on tilastollisia kysymyksiä, joihin on periaatteessa hyvä vastata, vaikka se ei olekaan pakollista.

Tullimääräykset
Thaimaahan saa tuoda tullitta 200 savuketta tai 250 grammaa tupakkaa, yhden litran alkoholia ja yhden kameran. Vierasta valuuttaa saa tuoda rajattomasti. Aseiden, räjähteiden ja huumaavien lääkkeiden tuonti on kiellettyä ilman lupaa. Heroiinin salakuljetuksesta voi saada elinikäisen vankeusrangaistuksen tai kuolemantuomion. Kotieläinten tuojilla täytyy olla terveys- ja vesikauhutodistus. Jos tavaroissasi on tullattavaa, valitse punainen kaista.

Terveysmääräykset
Keltakuumerokotus (yellow fever) vaaditaan, jos olet oleskellut keltakuumealueella (Afrikan mantereen keskiosa, Etelä-Amerikan pohjoispuoli ja Panama) viimeisen 10 vuorokauden aikana. Maahan pääsy evätään kaikilta niiltä matkustajilta, jotka sairastavat oletettavasti tai todistettavasti AIDSia.

Jet-lag
Kun lennetään idästä länteen tai lännestä itään, voitetaan tai menetetään tunteja. Vuorokaudesta tulee pitempi tai lyhyempi. Kun Suomesta lennetään Aasiaan, päivästä tulee lyhyt, kellonviisareita siirretään eteenpäin ja tuloksena saattaa esiintyä unettomuutta illalla ja aamu-unisuutta aamulla. Mitään varmaa ensiapua jet-lagiin ei ole. Vuorokausirytmin kannalta paras saapumisaika on illalla kuuden ja kymmenen välillä. Kokeile pysymistä hereillä koko saapumispäivä ilta, käy jalkahieronnnassa, syö kevyesti, vältä alkoholia ja mene nukkumaan normaalisti illalla. Nouse seuraavana aamuna aikaisin ja kokeile, saatko unenpäästä kiinni seuraavana iltana. Yleensä tämä ei toimi: viimeistään kolmantena iltana elimistö pysyy täydessä vauhdissa aamuneljään ja silmät saa jälleen auki iltapäivällä. Monille tottuminen rytmiin kestää yli viikon. Vaikeinta tulee olemaan, jos saavut rasittavan lennon jälkeen perille aamuyöstä tai aamulla.

Lähteminen maasta
Valmismatkoilla hotellien ilmoitustauluilla ja hotellikirjassa kerrotaan lentokenttäkuljetuksen tarkka lähtöaika. Hotellilla on normaalisti automaattinen herätyspalvelu. Lentokenttävero kuuluu nykyään lipun hintaan. Aiemmin se maksetaan käteisellä ennen passintarkastusta. Thaimaasta ei saa viedä antiikkia tai taide-esineitä ilman lupaa. Buddhan kuvia ei saa viedä maasta lukuun ottamatta pieniä Buddhaa esittäviä kaulakoruja. Ulkomaan rahaa saa viedä maasta rajoituksetta. Thaimaan rahaa saa viedä maasta B50000. Oleskeluluvan ylittäneet joutuvat maksamaan sakkoa B500 passintarkastuksen jälkeen. Ensimmäinen päivä annetaan anteeksi, mutta toisena päivänä pitää maksaa B1000.

Pitempi oleskelu maassa
Jos Thaimaassa oleskelu ylittää 30 vuorokautta, vaaditaan viisumi. Toinen vaihtoehto on poistua Thaimaasta naapurimaan puolelle, ja palata takaisin saman tien. Aiemmin tällainen Visa Run oli tavallista – matkatoimistot tarjosivat palvelua, jossa uusi 30 päivän oleskelulupa järjestyi kuljetuksineen Bangkokista Kambodzhaan ja takaisin. Vuonna 2006 tilanne muuttui siten, että yhtämittainen oleskelu rajoitettiin 90 vuorokauteen, eli kolmen kuukauden oleskelun jälkeen ei enää saa saapua Thaimaahan seuraavan kolmen kuukauden aikana!
Varsinaiseen viisumiin voi hakea Thaimaassa lisäaikaa B500 maksulla. Maahan tultaessa saatua oleskelulupaa ei saa periaatteessa ylittää. Kiinni joutuneet pidätetään, ovatpa jotkut joutuneet vankilaan. Jos ylität oleskeluajan etkä joudu kiinni (mikä on normaali asiaintila), maasta poistuessasi joudut maksamaan B500 (yli 10 euroa) jokaiselta sallitun oleskelun ylittävältä päivältä.
Thaimaahan muuttaminen vaatii oman paperisodan, joka on selvitettävä virallista tietä. Ota ensin yhteyttä Thaimaan konsulaattiin Helsingissä. Vakituisen asukkaan (alien) on hankittava uusi maahantulolupa (Re-entry permit) ennen Thaimaasta poistumista. Entinen tuloveroilmoitusvelvollisuus yli kolmen kuukauden osalta on poistettu.
Ulkomaalaisella on oikeus omistaa asuntoja mutta ei omistaa maata asunnon alla. Ulkomaalainen saa omistaa 49 prosenttia omasta liikeyrityksestään. Puuttuva 51 prosenttia tulee kirjata Thaimaan kansalaisen nimiin. Oman liikeyrityksen perustamista harkinneet ulkomaalaiset ovat onnistuneet haaveessaan menemällä Thaimaan kansalaisen kanssa naimisiin, jolloin yritys on kokonaisuudessaan thailaisen aviopuolison nimissä. Toisaalta sääntöjä muutetaan vähän väliä, ja niistä saa eniten tietoa paikallisista expat-julkaisuista. Suurlähetystö suosittaa Thaimaahan töihin ja asumaan tulevien suomalaisten ilmoittautumista lähetystöön, mutta tämä on täysin vapaaehtoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti