torstai 28. heinäkuuta 2011

Miten Bangkok-opaskirja tehtiin

Bangkok ja Keski-Thaimaa on Suomalaisen Matkaoppaan ja kirjoittajan  Markus Lehtipuun kehitystyön tulos.

Jo vuonna 1992 julkaistu Thaimaa-matkaopas (Kirjayhtymä) oli koonnut 300 sivua vihjeitä, vinkkejä, listauksia ja karttoja maailman suosituimpiin kuuluvasta matkakohteesta.

Markus Lehtipuu on yksi uuden matkaopassarjan perustajista. Heikki Koskinen ja Teppo Heiskanen tekivät yhdessä opaskirjan Egyptiin, Lehtipuu omansa Marokkoon. Seuraavaksi ilmestyivät duon Portugal ja Lehtipuun Thaimaa.

Kun Suomalainen Matkaopas itsenäistyi omaksi osakeyhtiöksi vuonna 1992, sarjaa jatkettiin muilla nimikkeillä.

Thaimaa-opasta ei saatu päivittää, ennen kuin Kirjayhtymän kirja olisi loppuunmyyty ja lupa saatu. Se saatiin, ja 1998 ilmestyi toinen versio. Kirja laajeni 2000-luvun alussa.

Matkaopaskirjoissa on yleensä sama ongelma: tietomäärä paisuu samaan tahtiin kuin matkailupalvelut konsanaan.

Samalla kuuntelimme lukijoitamme. Vain harvat, jos kukaan, yhdisti samaan matkaan pohjoista ja etelää. Tarvittiin alueellisia oppaita, joiden avulla matkailija saisi laajennetun tietopaketin siitä alueesta, jossa hän liikkuu.

Alueellisia oppaita ei juuri kukaan ole tehnyt Thaimaasta. Ei Lonely Planet, ei Rough Guide eikä Foot Print.

Oliko Suomalainen Matkaopas pioneeri? Siltä näyttää. Ensin ilmestyi Phuket, Krabi & Phang Nga, sitten Bangkok ja Keski-Thaimaa ja lopulta Koh Samui ja Siaminlahti.

Tutkimus saatiin päätökseen vuonna 2007. Kaikki kaupunginosat piti nuuskia juurta jaksain. Uusia karttoja piti tutkia muun muassa Chinatownista. Tämä tarkoitti sitä, että jokainen pääkatu piti kulkea päästä päähän: vain niin voidaan sijoittaa temppelit, hotellit ja ravintolat kartalle.

Samalla reissulla tehtiin laajentava tutkimus saarille (Koh Chang ja Koh Samet), turistikohteisiin (Pattaya, Hua Hin) sekä rauniokohteisiin (Ayutthaya ja Lopburi).

Alueellisessa oppaassa voidaan käsitellä matkakohteet tarkasti, kun maaoppaassa pitää karsia. Tämä parantaa lukijan matkan laatua: matkasta saa irti enemmän.

Kirjasta otettiin suuri painos, ja sitä on vielä vähän jäljellä.

Liity ystäviimme täällä ja seuraa päivityksiä ja uutisia Bangkokista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti