tiistai 26. heinäkuuta 2011

Ennen Matkaa

Ennen Matkaa on opas matkan suunnitteluun. 

Tekstiä kehitetään jatkuvasti. Kommentit ja parannusehdotukset huomioidaan ja lisätään tekstiin. 

Anna palautetta!


Koska ja miten kauan


Thaimaasta on viime vuosina tullut matkailukartan kestosuosikki. Nyt Thaimaahan matkustetaan läpi vuoden, tosin tilauslentosarjat keskeytetään sadekauden ajaksi, jolloin pakettimatkoja tehdään Finnairin reittilennoilla. Thaimaan turistisesonki on talvella, jolloin kesän korkeat lämpötilat laskevat hieman kohtuullisemmiksi ja taivas on lähes pilvetön. 


Matkanjärjestäjien tilauslennot lennetään marraskuusta maaliskuun loppuun. Reittilentoja on läpi vuoden, ja Thaimaahan voi ja kannattaa matkustaa milloin tahansa.


Talvi on vilkkaan kysynnän vuoksi korkeiden hintojen aikaa, ja joulunseutu on erityisen kallista. Vilkkain kuukausi on joulukuu, ja yleensä marras– maaliskuussa on tungosta. Vähiten turisteja on touko–kesäkuussa ja syyskuussa. Silloin on hotelleissa tilaa ja hinnatkin alakanttiin. Sadekausi on toukokuun lopulta lokakuuhun, jolloin sade laskee lämpötilaa mutta nostattaa tulvia. Vähintään kaksi viikkoa tarvitaan onnistuneeseen matkaan, jolloin viimeistään toisella viikolla aikaerosta johtuva väsynyt on poistunut ja on aika nauttia kaikesta mitä maa tarjoaa. Bangkok, Pattaya ja enenevässä määrin myös Hua Hin ovat nykyään koko vuoden vilkkaita paikkoja, joissa asuu myös länsimaalaisia ihmisiä vakituisesti. Suurkaupungin tarjonta on luonnollisesti vilkasta vuoden jokaisena päivänä.

Passi ja viisumi

Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta matkan loppumisen jälkeen.

Suomalainen saa oleskella Thaimaassa 30 päivää ilman viisumia. Sen jälkeen voi käydä naapurimaassa, tai hankkia viisumi.

Viisumin saa Helsingissä sijaitsevasta konsulaatista tai muualla maailmassa Thaimaan suurlähetystöistä tai muista edustustoista.

Varsinainen oleskelulupa annetaan maahan tultaessa. Siihen leimaan kirjataan viimeinen sallittu maassaolopäivämäärä.

Laillisen oleskelun ylittäminen rangaistaan sakolla, jonka suuruus on B500 päivää kohti.

Turistiviisumi maksaa 30 euroa. Hakemukseen tarvitaan yksi valokuva.

Helsingin  konsulaatti kirjoittaa viisumin vain Suomen ja Viron kansalaisille sekä Suomen oleskeluluvan saaneille.


Viisumiohjeet ovat  täällä.




Vakuutus


Matkavakuutuksen saa vakuutusyhtiöistä, pankeista ja matkatoimistoista. Yritä hankkia koko vuoden voimassa oleva matkavakuutus. Muista silti, että paras vakuutus on huolellisuus ja varovaisuus. Jos sairastut tai loukkaannut turistikohteessa, hakeudu hoitoon hotellikansion osoittamalle sopimuslääkärille. Vakuutusyhtiön ohjeissa on Thaimaan sopimuslääkärien osoitteita, pidä ne mukana matkalla. Muualla pyri mihin tahansa sairaalaan tai klinikkaan. Palvelu on nopeaa ja vaivatonta, ja se maksetaan käteisellä. Pyydä aina kuitti. Vakuutuksesta saat rahat takaisin kotimaassa, jos maksut ylittävät omavastuun summan. Tee varkauden satuttua ilmoitus turistipoliisille. Pyydä lausunto tapaturma- ja rikosasioissa mahdollisilta silminnäkijöiltä.

Muut paperit


Thaimaassa tärkein paperi on seteliraha, jolla yleensä hoituvat kaikki ongelmat. Oma EU-ajokortti riittää ainakin moottoripyörällä liikkuessa. Kansainvälisen ajokortin myöntää Autoliitto, p. 09-7258 4400. Tarvitset passikuvan, suomalaisen ajokortin ja rahaa. Kortin saa viikossa. Opiskelijakorttien kohtalo on ollut inflaatio vilkkaan väärennystoiminnan vuoksi – aito alkaa olla jo harvinaisuus! Opiskelijakortti ei anna erityisiä alennuksia lennoissa, joten sen varaan ei kannata rakentaa budjettilaskelmia. Retkeilymajakortilla alkaa olla käyttöä, kun Bangkokissa ne ovat yleistyneet!

Matkatavarat


Kokeneiden Thaimaan-kävijöiden mukaan matkalle tarvitaan vain Suomalainen Matkaopas, matkapuhelin ja pankkiautomaattikortti. Kaiken muun voi ostaa perillä. Jos matkasi on pitkä (useita kuukausia), kannattaa ottaa mukaan vanhat huonot kävelykengät, ostaa Thaimaahan tultuasi ilmavat kevyet sandaalit (heittää vanhat kengät roskiin) ja liikkua sandaaleissa koko matka. Ennen paluumatkaa on helppo hankkia uudet erinomaiset kävelykengät edullisesti. Sama pätee kaikkeen muuhun: jätä puolityhjät shampoopullot ja vastaavat kokonaan Suomeen, ja osta samaa tavaraa alle puoleen hintaan Thaimaassa (ja kevyitä pieniä pulloja, joita ei Suomessa edes myydä), ja ennen paluuta täydennä jopa koti-Suomen varastoja! Muista, että linkkuveitset, kynsisakset ja muut terävät esineet sekä nesteet ovat kiellettyjä käsimatkatavaroiden seassa!

Jos pakkaat tavarasi matkalaukkuun, ota retkiä varten päiväreppu, johon mahtuvat ainakin kamera, matkaopas, vaatetta ja juomapullo. Ota kaulapussin sijasta mukaasi rahavyö, ohut pitkänomainen pussi, joka kiertää navan kohdalla mahan ympäri. Se ei keiku eikä sitä voi varastaa kuten kaulapussia. Rahavyön tulisi olla ihoa vasten, vaikka se voi vähän hiostaakin. Kiristettynä se tuntuu tukevalta. 
Rahavyöhön mahtuvat rahat, passi, lentoliput ja kortit. Vaatteiden ulkopuolella pidettävät vyölaukut eivät sen sijaan ole turvallisia. Jos kannat mukanasi salamavaloa, korvalappustereoita tai paristokäyttöistä partakonetta, pieni laturi akkuineen on käytännöllinen. 


Makuupussi on Thaimaahan liian kuuma. Korvaa se pussilakanalla: kavenna ja pidennä. On hyvä tehdä vielä tyynylle oma suojapussi. Makuualustalle en ole Thaimaassa toistaiseksi keksinyt mitään käyttöä. 


Älä ota vesipulloa mukaan Thaimaahan. 


Suuren osan matkatavaroista voi ostaa Thaimaasta. Erityisesti vaatteet ovat halpoja. Perillä voit ostaa edullisesti aurinkoöljyä, aurinkolasit, hygieniatuotteita, terveyssiteitä ja kuuman karkottamiseen talkkia (Prickly Heat Powder). 


Housuista pitkälahkeiset shortsit ovat sopivat ja miellyttävät pitää yllä. Älä ota farkkuja Thaimaahan, koska ne ovat liian kuumat. 


Parahin materiaali on ohut puuvillakangas, josta voi teettää housut. Pitkille miehille tai naisille löytyy kokoja tavarataloista, ja myyjä saattaa ottaa mitan ja ommella housujen lahkeet kuntoon ilman lisämaksua. 


Naisilla on etuoikeus käyttää hameita – suositellaan. Paitoja kannattaa ostaa perillä. Lyhythihainen kauluspaita on miellyttävä, jos se on puuvillaa.


Matkavaluutta
Ainoa järkevä tapa kantaa käteistä on kotimainen euro.


Käteinen


Viikon tai kahden lomamatkalle voi mainiosti hankkia pelkästään euroseteleitä. Matkashekit alkavat olla jo historiaa. Ota mukaasi 20, 50 ja 100 euron seteleitä mutta on hyvä olla mukana muutama pienempi seteli, jos tarvitset bahteja vain vähän lisää esimerkiksi lähtöpäivänä.
Thaimaan bahteja on mahdollista vaihtaa mukaan Forex-valuuttapisteissä, mutta yhtä hyvin bahteja saa lentokentällä saavuttaessa.


Kansainvälinen pankkikortti


Pankkikorttien käyttö matkailijoiden valuuttalähteenä on noussut nopeasti ylivoimaisesti parhaaksi tavaksi hoitaa rahantarve ulkomailla. Suomessa pankit myöntävät pankkikortteja, joissa on ”kansainvälinen tunnusluku” – pankkikortti kelpaa yli sadassa maassa, kunhan muistat tunnusluvun. Sama kortti toimii Suomessa samalla luvulla. Suomalaisten pankkien pankkikortissa lukee useimmiten VISA Electron (kortissa tulee olla kansainvälinen tunnusluku), mutta myös Plus, EC, Cirrus, Eurocard ja MasterCard ovat automaattien tunnussanoja. Pieni pankkikortti on turha tavara varkaalle, mutta tunnusluvun omistajalle varma tapa nostaa jopa 20000 bahtia (500 euroa) kerrallaan suoraan omalta pankkitililtä. Palkkio on 2 euroa + 2,5%, tarkista pankistasi ennen matkaa.


Luottokortit


VISA tai American Express -kortti kannattaa ottaa mukaan Thaimaahan, koska luottokorttien käyttö on yleistä. Yleensä ne kaupat, jotka hyväksyvät luottokortin, ovat kuitenkin muita kalliimpia. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö. Voit siellä täällä nostaa käteisdollareita luottokortilla, ja VISA-kortilla saa käteistä automaateistakin. Pankit antavat lisätietoja.

Budjetti


Thaimaa on edullinen ja kallis maa. Matkakustannukset riippuvat siitä, miten taitavasti osaa väistellä kalliita hintoja tai löytää edulliset paikat, tai miten ylellisen loman haluaa. 

Bangkokin halvin huone maksaa noin 2 euroa, mutta siisti huone maksaa käytännössä ainakin 5 euroa. Viime vuosina keskitasoisten huoneiden hinnat ovat jopa hieman laskeneet, joten omatoimimatkailija saa kivan huoneen jopa 10–20 eurolla.


Keski-Thaimaan saaret ovat kalliita – bungalowit maksavat yleensä 10–50 euroa, vältä aina viikonloppuja! Katukeittiön, ostoskeskusten ruokatorien ja vaatimattomien kadunvarsiravintoloiden ateriat maksavat yleensä yhden euron tai alle.


Turistialueiden ravintoloiden ateriat maksavat 5 euroa tai enemmän, luksushotelleissa 10 euroa, kunnon seisovapöytä 20–30 euroa ja parhaiden ravintoloiden ateriakokonaisuudet 50–100 euroa.

Moottoripyörän vuokraus on kaikkineen edullista: vuorokauden vuokra maksaa alkaen B150–200, ja varaosatkin ovat halpoja: sivupeili tai uusi sisärengas asennettuina maksavat molemmat vain B100 (hieman yli 2 euroa). Junalippu Bangkokista Ayutthayaan kolmannessa luokassa maksaa alle 40 senttiä, lavataksin kyyti Pattayalla alle 50 senttiä, ja Tratista lauttasatamaan runsaan euron.
Lisätietoja




Matkanjärjestäjät: AurinkomatkatDeturFinnmatkatLomamatkatTjäreborg.

Thaimaankonsulaatti: Myöntää viisumit ja jakaa esitteitä.

Thaimaan suurlähetystö: Floragatan 3, 11431 Stockholm, postiosoite Box 26220 Stockholm, p. + 46 8 791 7340, fax + 46 8 791 7351, www.thaiembassy.se.

Suomi–Thaimaa seura ry: www.suomithaimaaseura.fi.

Tourism Authority of Thailand (TAT): Drottninggatan 33, 11151 Stockholm, p. +468 700 5691, fax +46 8700 5699, info@tat.se, www.tourismthailand.se.


Thaibooks: Laaja valikoima suomenkielistä Thaimaa-kirjallisuutta, http://www.thaibooks.net/index.php

Thai ry: Thaimaa-Henkisten Aktiivisten Ihmisten rekisteröity yhdistys, www.thairy.net.

Thai Club Finland: Vuodesta 1980 toiminut yhdistys, www.thaiclub.fi.


Thai-klubi: http://www.thaiklupi.fi/


The Finnish Thai Association ry: http://www.finthai.net/


Pohjois-Suomen Thaimaa-seura, http://www.pohthai.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti