Tutkimukset, teksti ja valokuvat: Markus Lehtipuu
Bangkok on ollut "suljettuna" kohta kaksi kuukautta, ja liikehdintää on tällä erää ollut neljä kuukautta. Käynnissä on myös Suomalaisen Matkaoppaan Bangkok-matkaoppaan päivitys (kirjasta tulee kaupunkiopas, eli Keski-Thaimaa jää pois), mikä on antanut erinomaisen mahdollisuuden kartoittaa mielenosoitusten vaikutukset keskusta-alueella.
Tämä katsaus ei sisällä ennusteita, vaan kertoo mitä tähän mennessä on tapahtunut.
Tässä on havainnekartta keskustan mielenosoitusalueista:
Bangkokin ydinkeskusta on tässä nimeltään Ratchaprasong (Erawan-alttarin ympäristö) sekä Siam (Siam Square, Skytrain-metrojunan keskusasema). Nämä alueet ovat teknisesti erillään toisistaan, mutta käytännössä muodostavat yhden suuralueen, jossa on molemmissa tärkeä esiintymislava (Erawan-alttarin lähellä ja MBK-ostoskeskusta vastapäätä).
Asok on Sukhumvit-pääkadun tärkeimmän risteyksen sulkeva mielenosoitusleiri. Ratchadamnoen koostuu kahdesta pääkadusta (Klang ja Nok). Silom-Lumphini on laaja leiri, jossa mielenosoittajien telttoja on myös Lumphini-puistossa. Nämä kaikki alueet ovat perusleirejä, eli siellä on telttoja, torikauppaa, esiintymislava ja rento tunnelma.
Sisäministeriö ja Phitsanulok-katu ovat poliittisia ja astetta vakavampia saartoalueita. Phitsanulok-kadulla saarretaan pääministerin toimistorakennusta. Näilläkin alueilla on esiintymislavat ja joskus viihteellistä ohjelmaa, mutta tunnelma muistuttaa lähes sotatilaa.
KAIKKI nämä alueet ovat normaalisti täysin rauhallisia. Aseita ei näy eikä niitä käytetä. Kaikki uutistapahtumat ovat olleet poikkeuksellisia, ulkopuolisia provokaatioita, joilla ei ole suoraa korrelaatiota leirien sisäiseen elämään.
MISTÄ KAIKESSA ON KYSYMYS?
Tämä on hyvä kysymys, mutta nähdäkseni tilanne on suunnilleen tällainen:
Thaimaassa on käynnissä valtataistelu, joka saattaa liittyä kuningashuoneen vallanperimykseen, tai olla liittymättä. Ei välttämättä ole sattumaa, että juuri näinä vuosina on Bangkokissa ollut valtataisteluita.
Nykyisten mielenosoitusten ydin on (edelleen) maanpaossa oleva Thaksin Sinawatra, jonka "syyllisyys" on kaksipiippuinen juttu. Thaksin oli kansansuosikki, joka voitti vaalit ja joka saavutti täysin kiistattomia menestyksiäkin omassa hallinnossaan. Häntä kuitenkin syytetään massiivisesta korruptiosta, eivätkä (nämä) thaimaalaiset suostu antamaan anteeksi.
Thaksinia vastustivat aluksi sotilaat, jotka kaappasivat vallan syksyllä 2006. Valtaan nousi 2009 Abhisit Vejjajiva (syntynyt 1964), jonka kannattajat identifioituivat "keltapaitoina". Vejjajivaa vastaan alkoivat kampanjoida "punapaidat", jotka aiheuttivat edellisen keskustan saartamisen keväällä 2010.
Tuolloin Vejjajivan läheinen yhteistyökumppani Suthep Thaugsuban oli mukana purkamassa mielenosoittajien leiriä, ja häntä syytetään myös tapahtuneista kuolemista.
Tämän jälkeen punapaidat saivat kuitenkin tahtonsa läpi, ja uusissa vaaleissa pääministeriksi nousi Thaksinin sisko Yingluck Shinawatra.
Suthep on uuden mielenosoitusrintaman People's Democratic Reform Committee (PDRC) johdossa, mutta mielenosoituksia ja/tai saartoja ovat järjestäneet myös muut organisaatiot.
Suthep Thaugsuban (kuva: Markus Lehtipuu)
Yingluckilla on takanaan kansan tuki, eli demokraattinen prosessi. PDRC syyttää vaalijärjestelmää vilpilliseksi, ja koko demokratiaa pelleilyksi.
"Keltapaidat" ja "punapaidat" eivät tässä vaiheessa ole näkyviä. PDRC on saanut kannatusta laajoilta kansanpiireiltä, ja "punapaidoilla" on takanaan vaalivoitto
Tuntuu siltä, että oppositio on hakenut sellaista kynnyskysymystä, joka lopullisesti tekisi istuvan hallituksen kelvottomaksi. Sellainen on syntynyt hallituksen riisipolitiikasta. Yingluck teki - neutraalisti tarkasteltuna - uhkarohkean, typerän ja epäonnistuneen uhkapelin, jolla hän pyrki voittamaan riisinviljelijöiden tuen puolelleen, mutta kasinopelillä. Hän lupasi maksaa riisinviljelijöille ylihintaa riisistä, ja samalla panttasi suuret määrät riisiä hallituksen varastoihin. Toimenpiteen tarkoitus oli nostaa riisin maailmanmarkkinahintaa, mutta se epäonnistui. Riisin hinta ei noussut, mutta sen sijaan Thaimaa menetti riisin vientituloja, ja siten mahdollisuuden suoriutua lupauksista ylihintaisten riisimaksujen maksamisesta. Tämä on saanut myös maaseudun väestön mielenosoittajien puolelle, kun taas "keltapaidat" olivat selkeästi Bangkokin "yläluokkaa".
Nyt Bangkokissa on pattitilanne, johon ratkaisua haetaan passiivisesti. Ulkopuoliset provokaattorit ovat aiheuttaneet kranaattiräjähdyksiä ja muutamia kuolonuhrejakin, mutta muuten tilanne säilyy ennallaan.
LEIRI RATCHAPHRASONG - SIAM
Torikauppaa Siamin alueella.
T-paidat puhuvat Bangkokin sulkemisesta ja Thaimaan avaamisesta uudelleen.
Telttaleiriä Siamin alueella.
Tunnelma Siamin alueella on aina rento.
Siamin alueen aitausta.
Päälavan puhetilaisuus Erawan-alttarin lähellä (Ratchaprasongin alue).
Yleisöä on joka ilta kuuntelemassa puheita.
Ydinkeskustan anatomia: ylimmillä tasoilla kulkevat Skytrain-junat, alemmalla tasolla on kävelysilta, alimmalla tasolla liikenteen estävä esiintymislava.
SILOM - LUMPHININ ALUE
Silomin pääty ja Lumphini-puiston pääsisäänkäynti ovat tämän leirin rajat, ja myös ylikulkutie on suljettu. Liikenne ei siis pääse tästä ohi. Maanalainen metro ja Skytrain-metro kulkevat normaalisti.
Alueen reunaa Silom-kadulla joen suuntaan.
Leirin esiintymislava vaatii Muutosta.
Lumphini-puiston eeteläpuolella on isompaa linnoitusmuuria.
Lumphini-puiston sisäänkäynnin luona on telttaleiriä. Puiston puolella on vielä enemmän telttoja.
T-paitakauppaa Silom-kadulla.
ASOK-LEIRI
Asok-leirin muuria keskustan suunnalla.
Asok-leirissä on yksi mielenosoitusten päälavoista, jossa on runsaasti tapahtumia.
Skytrain kulkee leirin yläpuolelta, samoin kävelysilta. Myös maanalainen metro kulkee leirin alapuolelta.
Laaja telttaleiri ulottuu risteyksestä pohjoiseen.
Suthep ja minä. Johtajan kuvan äärellä voi kuvauttaa itsensä.
Isot televisioruudut toistavat lavan ohjelmaa. Tässä käynnissä komediaa eli viihteellistä (elävää) ohjelmaa.
RATCHADAMNOEN NOK ja RATCHADAMNOEN KLANG -LEIRI (ennen poliisin rynnäkköä)
Bangkokin pinta-alaltaan laajin mielenosoitusleiri keskustassa on mielestäni tämä, joka ulottuu tärkeästä risteyksestä kauas pohjoiseen. Sen laajuutta on täällä pohjoisessa poliisin väkivaltajoukkojen voimalla hieman supistettu, mutta itse risteyksen (esiintymislava) status on pikemminkin vain vahvistunut.
RATCHADAMNOEN NOK ja RATCHADAMNOEN KLANG -LEIRI (poliisin rynnäkön jälkeen)
Poliisi rynnäköi tähän leiriin 18.2.2014, mutta sen seurauksena leiri vain laajeni. Puolen tusinaa ihmistä kuoli, ja kymmenet loukkaantuivat. Poliisi epäonnistui, ja leirin ja mielenosoitusten tahtotila vain vahvistui.
SISÄMINISTERIÖ
Tämä on poliittinen saarto, ja vakava linnoitusalue. Olin siellä kerran, myöhemmin tyydyin tarkastelemaan aluetta ulkoa päin. Tunnelma onkin ollut tällä alueella jännittynyt.
Toisella käynnillä tunnelma oli jännittyneempi ja linnoitus oli vahvistunut.
PHITSANULOK
Pääministerin toimiston saarto on myös poliittinen, mutta myös tällä alueella on esiintymislava. Kun olin alueen sisällä, siellä oli rokkikonsertti.
27. HELMIKUUTA SIAM - MBK -ESIINTYMISLAVA
Tämän katsauksen julkistamisen jälkeen menin tutkimaan Siam Squaren aluetta. En ollut aiemmin pannut merkille, että MBK-tavaratalon ja Siam Discovery Centren välissä on myös esiintymislava.
Tämä päivämäärä oli esiintymislavalle merkittävä, koska paikalla oli itse Suthep. Hän jakoi huomionosoituksia maakuntien delegaatioille. Osa pokkuroi Suthepia, mutta myös Suthep osaa kumartaa.
Kansa lauloi yhteislaulua ja hurrasi mukana, eikä mikään näyttänyt hillitsevän innostusta ja voitontahtoa. Tilanne jatkuu edelleen.
1.3.2014 RATCHADAMNOEN KLANG -KADULLA
Tämä paikka näki kuolettavan poliisien rynnäkön 18.2.
Nyt alue on vakiintunut muistomerkiksi tapahtuneesta. Autot on toki aseteltuna paikoilleen, ja niiden koristelut ja tekstit syyttävät poliiseja joukkomurhasta: "Kuinka voit tappaa ihmisiä omassa maassasi". Samoin rauhantahdon julistukset ovat saaneet paikkansa linnoituksen muurissa, ja kuolleita muistellaan.
Armeija on läsnä hyvin matalalla profiililla, lähinnä korostaen lääkinnällistä puolta. Tosin leireissä on lääkintäapua myös omasta takaa.
SAMAAN AIKAAN MUUALLA
Bangkokin keskustassa on seitsemän mielenosoittajien leiriä, mutta mitä muualla tapahtuu? Eipä paljon muuta, ellei tavallista elämää lasketa.
Tässä muutama tuokiokuva eri puolilta Bangkokia.
Kiinalaiskaupunginosassa näin muutaman auton kulkueen, jossa mielenosoittajat Nonthaburista (hieman Bangkokista pohjoiseen) levittivät sanomaansa. Samalla syntyi "kaksi marjaa" -efekti, kun puhuja on ilmeinen kaksoisolento kentuckyläisen kananpaistajan kanssa.
Puolustusministeriö puolustuskannalla. Kuninkaallisen kaupunginosan (Rattanakosin) alueella sijaitseva puolustusministeriö ei ole mielenosoittajien hallussa, mutta eipä myöskään normaalikuosissa.
Saattue siirtoajossa. Ratchaprasong-alueelta Silom-kadulle matkalla oleva saattue on vauhdissa.
Liput liehuen eteenpäin. Tämä ryhmä bongattiin matkalla sisäministeriöstä kohti kiinalaiskaupunginosaa.
MITÄ MIELENOSOITTAJAT HALUAVAT?
Pääpiirteissään mielenosoitukset vastustavat Thaksin Sinawatraa ja hänen perhettään ja sukuaan, korruptiota ja likaista politiikkaa. He haluavat ensin Muutoksen (Reformi) ja sitten vasta vaalit.
ONKO BANGKOKISSA TURVALLISTA?
Mielestäni Bangkokissa on täysin turvallista ja mukavaa. Tilanne voi muuttua milloin tahansa, mutta vaikka mielenosoitusleirejä on näin paljon, Bangkok on valtavan laaja kaupunki, ja 99% kaupungista elää täysin normaalia elämää, ja leirien sisällä eletään puolestaan "normaalia torikauppaa".
Provokaatiot voivat olla mahdollisia, ja milloin tahansa voi alkaa tapahtua, esimerkiksi vastamielenosoituksia tai poliisien rivien hajautumisia tai armeijan sekaantumisia.
Uutiset ovat olleet erittäin innokkaita kertomaan kaikesta negatiivisesta (joita on ollut harvassa), mutta tämä katsaus kertoo mielestäni kokonaiskuvan Bangkokin tilanteesta. Tähän saakka olen havainnut vain rauhanomaista leirielämää ja asia-argumenteilla perustelevia poliittisia puheita sekä paljon muuta sellaista, jossa ei ole mitään kielteistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti