maanantai 7. joulukuuta 2015

Loy Krathong Bangkokissa

Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

Bangkokissa tapahtuu aina, ja juhlapäivien aikana tapahtuu erityisesti.

Marraskuun Loy Krathong on täydenkuun juhla, valon juhla, missä laitetaan koristeellisia "veneitä" kellumaan veteen. Bangkokissa näitä asetellaan erityisesti jokeen.

Matkailijan näkökulmasta katsoen jokainen thaimaalainen juhla on bonus muutenkin antoisaan kaupunkielämään. Bangkok on kiinnostava vuoden jokaisena päivänä, mutta erityisesti näiden juhlapäivien aikana kaupunki antaa eniten.

Juhliminen siis lisää turistien iloa, mikä kannattaa muistaa myös suomalaisessa keskustelussa. Joulu on joulu, ja se on hieno juhla. Myös ulkomaalaiset Suomessa voivat nauttia joulusta, jos sitä aidosti juhlitaan. Thaimaassa kaikki juhlat otetaan tosissaan, 101-prosenttisesti, eikä kukaan pöyristy tai loukkaannu näistä juhlista.

Muutama kuvaväläys kertoo millaisesta juhlasta Loy Krathongissa on kysymys.

ENNAKKOVALMISTELUT


Kun thaimaalaiset muutenkin tykkäävät väkertää kaikenlaisia koristeellisia esineitä, myös Loy Krathong inspiroi thaimaalaisia valmistelemaan koristeelliset "veneet" hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. 

Myös turisteja rohkaistaan osallistumaan näiden esineiden valmisteluun.

OHEISOHJELMAA MYÖS TURISTEILLE

"LAIVAN" LASKU JOELLE NÄYTÖSLUONTEISESTI


Tältä Loy Krathongin "laiva"  voi myös näyttää. Erilaisia muotoja on monenlaisia, mutta periaatteessa siinä pitää olla kynttilä tai muu valonlähde, ja sen täytyy pystyä kellumaan.

Mutta ennen muuta "laiva" on koristeellinen, ja siihen laitetaan paljon aikaa ja vaivaa.

KIINALAISVAIKUTTEISTA OHJELMAA


Thaimaassa uskonnot eivät herätä pöyristymistä eikä loukkaantumista, vaan kaikkiin juhliin saa ottaa osaa. Niinpä Loy Krathong myös inspiroi kiinalaisen kulttuurin esiinmarssia juhlan kunniaksi. Tämä kulkue ilmaantui juhlapäivän iltapäivällä, ja se parkkeerasi sen jälkeen läheiseen puistoon Loy Krathongin kunniaks.


JUHLAHETKI


Lapset rakastavat isoja juhlia, ja aikuiset tekevät mitä tahansa saadakseen lapset tykkäämään. Voi tietysti aina kysyä, onko perinteiset juhlat tehty lapsille vai aikuisille, ja vastaus lienee, että molemmille.


Sen lisäksi, että pienenpienet koristeelliset "laivat" asetellaan veteen, myös isompia laivoja on lastattu mitä uskomattomimmilla koristeilla. Tässä vuoden 2015 Loy Krathongin uskomattomin ilmestys.


Tosin ei tämäkään kauas jäänyt.


Aina kaikki ei onnistu ihan viimeisen päälle. Kynttilä helposti sammuu tuulessa, ja sen sijaan että koristeellinen "laiva" keikkuisi kivasti aalloilla, se voi jumittaa johonkin vehkaan tai roskiin. Mutta ajatus ratkaisee.


Käytännössä "laivoja" on enemmän kuin tarpeeksi, koska niitä on valmistettu reilusti etukäteen, ja jokainen voi ostaa yhden tai useamman koristeellisen esineen ja laskea sen sitten veteen.


Tässä vielä kansallisella lipulla varustettuja "laivoja", eikä kukaan sano, että tässä nyt on kamalaa kansallismielisyyttä.

Vuoden 2015 Loy Krathong oli hieno tapahtuma, josta saatiin venytettyä kolmen päivän tapahtuma kaikkine ennakkovalmisteluineen.

Kuvat Nagarabhirom-puistosta sekä Banglamphun alueelta sekä Banglamphun alueen puistosta ja Chaophya-joelta.

Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Bangkok-blogi. Lisätietoja kirjoistamme saat täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti